Dla kogo produkty bezglutenowe?

Dla kogo produkty bezglutenowe? post thumbnail image

Każdy interesujący się dietami człowiek z całą pewnością słyszał o diecie bezglutenowej. Obok diety wegetariańskiej czy też wegańskiej stanowi ona ostatnio jeden z popularniejszych planów żywieniowych. Zanim jednak zacznie się taką dietę stosować, warto się najpierw zastanowić, czym tak w ogóle jest gluten i kto powinien z niego zrezygnować. Kto konkretnie powinien sięgać po produkty bezglutenowe?

Czym jest gluten?

Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się, czy wykluczenie glutenu z diety faktycznie będzie dobrym pomysłem, w pierwszej kolejności zrozumieć trzeba, czym jest gluten, a także dla kogo stanowi on zagrożenie.
Czym zatem jest ten słynny gluten? Jak się okazuje, jest to po prostu mieszanina roślinnych białek, które pochodzą z ziaren zbóż. Jest to jedna z wielu substancji, które człowiek każdego dnia spożywa i doskonale radzi sobie z ich przyswajaniem. Oczywiście zdarzają się pewne dolegliwości zdrowotne, które mogą powodować problem z trawieniem glutenu. Do takich chorób z całą pewnością zaliczyć trzeba celiakię lub chorobę Duhringa. Co więcej, gluten może być także bardzo niebezpieczny dla tych osób, które mają uczulenie na pszenicę.

Gdzie występuje gluten?

Z racji tego, że gluten to zbiór białek znajdujących się w zbożach, występuje on w ogromnej ilości produktów spożywczych. Przede wszystkim znaleźć go można w dużych ilościach w pieczywie, lecz pojawia się także w mące, kaszach, makaronach, otrębach, płatkach czy też innych produktach pszennych. Rzecz jasna gluten znajduje się także w ciastach.
Jak więc widać uniknięcie glutenu może być naprawdę bardzo dużym wyzwaniem. Warto więc zastanowić się nad tym, jak można rozpoznać poszczególne produkty pod kątem obecności w nich glutenu. Z racji tego, że spożycie tej substancji przez osoby chorujące przykładowo na celiakię mogłoby być potencjalnie zagrażające życiu, producenci zobowiązani są do tego, aby na opakowaniu umieścić informację o zawartości glutenu. Często spotkać się można również z sytuacją, gdy producenci zaznaczają w dobrze widoczny sposób fakt, że dany produkt jest wolny od glutenu.

Zobacz również  Jakie są najważniejsze rzeczy, na które należy zwrócić uwagę podczas zakupów spożywczych przez internet?

Kto powinien unikać glutenu?

Jak więc widać gluten to powszechnie występująca w pożywieniu substancja, która jednak w pewnych sytuacjach może być bardzo niebezpieczna. Jednocześnie wiedzieć trzeba, że znalezienie produktów bezglutenowych jest stosunkowo trudne, a ich cena bywa znacznie wyższa. Wszystko to sprawia, że wiele osób zastanawia się nad tym, czy jest sens wykluczać gluten z diety.
Jeśli jest się osobą, której choroba wyklucza spożywanie glutenu, nie ma się w tym zakresie po prostu wyboru. Jeśli jednak nie cierpi się na żadną z chorób tego typu, nie ma zwyczajnie uzasadnienia, aby rezygnować z glutenu. Jest on doskonale trawiony przez organizm i nie powoduje w nim żadnych negatywnych reakcji. Oczywiście spożywanie w takiej sytuacji produktów bezglutenowych nie wyrządzi żadnej krzywdy, lecz na uwadze trzeba mieć ich wyższą cenę, a także gorszą dostępność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Post