Każdy interesujący się dietami człowiek z całą pewnością słyszał o diecie bezglutenowej. Obok diety wegetariańskiej czy też wegańskiej stanowi ona ostatnio jeden z popularniejszych planów żywieniowych. Zanim jednak zacznie się taką dietę stosować, warto się najpierw zastanowić, czym tak w ogóle jest gluten i kto powinien z niego zrezygnować. Kto konkretnie powinien sięgać po produkty bezglutenowe?
Czym jest gluten?
Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się, czy wykluczenie glutenu z diety faktycznie będzie dobrym pomysłem, w pierwszej kolejności zrozumieć trzeba, czym jest gluten, a także dla kogo stanowi on zagrożenie.
Czym zatem jest ten słynny gluten? Jak się okazuje, jest to po prostu mieszanina roślinnych białek, które pochodzą z ziaren zbóż. Jest to jedna z wielu substancji, które człowiek każdego dnia spożywa i doskonale radzi sobie z ich przyswajaniem. Oczywiście zdarzają się pewne dolegliwości zdrowotne, które mogą powodować problem z trawieniem glutenu. Do takich chorób z całą pewnością zaliczyć trzeba celiakię lub chorobę Duhringa. Co więcej, gluten może być także bardzo niebezpieczny dla tych osób, które mają uczulenie na pszenicę.
Gdzie występuje gluten?
Z racji tego, że gluten to zbiór białek znajdujących się w zbożach, występuje on w ogromnej ilości produktów spożywczych. Przede wszystkim znaleźć go można w dużych ilościach w pieczywie, lecz pojawia się także w mące, kaszach, makaronach, otrębach, płatkach czy też innych produktach pszennych. Rzecz jasna gluten znajduje się także w ciastach.
Jak więc widać uniknięcie glutenu może być naprawdę bardzo dużym wyzwaniem. Warto więc zastanowić się nad tym, jak można rozpoznać poszczególne produkty pod kątem obecności w nich glutenu. Z racji tego, że spożycie tej substancji przez osoby chorujące przykładowo na celiakię mogłoby być potencjalnie zagrażające życiu, producenci zobowiązani są do tego, aby na opakowaniu umieścić informację o zawartości glutenu. Często spotkać się można również z sytuacją, gdy producenci zaznaczają w dobrze widoczny sposób fakt, że dany produkt jest wolny od glutenu.
Kto powinien unikać glutenu?
Jak więc widać gluten to powszechnie występująca w pożywieniu substancja, która jednak w pewnych sytuacjach może być bardzo niebezpieczna. Jednocześnie wiedzieć trzeba, że znalezienie produktów bezglutenowych jest stosunkowo trudne, a ich cena bywa znacznie wyższa. Wszystko to sprawia, że wiele osób zastanawia się nad tym, czy jest sens wykluczać gluten z diety.
Jeśli jest się osobą, której choroba wyklucza spożywanie glutenu, nie ma się w tym zakresie po prostu wyboru. Jeśli jednak nie cierpi się na żadną z chorób tego typu, nie ma zwyczajnie uzasadnienia, aby rezygnować z glutenu. Jest on doskonale trawiony przez organizm i nie powoduje w nim żadnych negatywnych reakcji. Oczywiście spożywanie w takiej sytuacji produktów bezglutenowych nie wyrządzi żadnej krzywdy, lecz na uwadze trzeba mieć ich wyższą cenę, a także gorszą dostępność.