ryba na półmisku

Jak wytwarzane są przetwory rybne?

Przetwory rybne to przysmak, za którymi szaleje wiele osób. Są one dostępne w wielu wariantach i smakach. Ryby najczęściej są puszkowane, choć mogą też być konserwowane w słoikach. Jak są wytwarzane? Jak się je produkuje?

Zależy od przepisu

Na początek musimy zacząć od tego, że jest mnóstwo przepisów na przygotowywanie przetworów rybnych (https://e-spar.com.pl/kategoria/ryby-i-przetwory-rybne/32). W zależności od ich treści kolejne kroki mogą się od siebie różnić lub mogą nawet być pominięte. To właśnie z tego powodu jest tak duży wybór dostępnych dań z ryb.

Oczyszczanie

Pierwszym niezbędnym krokiem jest oczyszczenie ryby. Niezależnie od jej gatunku konieczne jest wypatroszenie jej oraz pozbycie się łusek. Koniecznie trzeba usunąć też głowę, płetwy i kręgosłup. W przypadku większości ryb usuwane są również ości, choć wyjątkiem są ryby typu sardynki. Ich nie trzeba oczyszczać tak dokładnie jak pozostałych. Do dalszej produkcji przetworów wykorzystuje się filety lub rozdrobnione rybie mięso.

Sos lub zalewa

Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu lub zalewy, w jakiej ryba zostanie zakonserwowana. Do ich produkcji używa się ogromnych ilości warzyw i przypraw, które później odpowiadają za smak przetworów. W dużych zakładach przetwórczych codziennie zużywa się setki kilogramów różnych warzyw. Są one obierane, krojone i najczęściej gotowane, by przygotować z nich pyszne i aromatyczne sosy. Często zamiast sosów do konserwacji ryb wykorzystuje się zalewy olejowe lub octowe. Dzięki nim ryba nie jest zbyt sucha, ale może być smacznym dodatkiem do sałatki lub kanapek.

Zobacz również  Dla kogo produkty bezglutenowe?

Obróbka termiczna

W zależności od przepisu ryby mogą być smażone, pieczone lub zalewane zalewą na bazie octu. Jej odczyn jest na tyle kwaśny, że po pewnym czasie umieszczone w niej mięso przestaje być surowe, pomimo że nie użyto obróbki termicznej. Są smaczne i zdrowe.

Wymieszanie składników

Przygotowaną rybę miesza się z sosem lub warzywami. W przypadku bardziej skomplikowanych przetworów np. rolmopsów, na tym etapie należy je zawinąć i nadać im pożądany kształt. Następnie wszystkie składniki można umieszczać w higienicznie czystych pojemnikach albo sterylnych słoikach. Ryby umieszcza się także w metalowych puszkach, które pozwalają na długie przechowywanie przetworów w niezmienionym stanie i bez obaw można zaopatrzyć się w nie nawet na dłuższy czas.

Pasteryzacja

Jeśli ryba została umieszczona w słoiku, to ostatnim etapem obróbki jest jego pasteryzacja. Ten proces ma na celu zabicie wszystkich ewentualnych bakterii, jakie mogły znaleźć się w słoiku. Pasteryzacja również przedłuża trwałość przetworów i zapobiega ich psuciu się. Dzięki temu mogą one być spożywane nawet w ciągu kilku lat od ich wyprodukowania. W przypadku przetworów zamkniętych w plastikowych pojemnikach ich trwałość jest zdecydowanie krótsza i najczęściej konieczne jest przechowywanie ich w lodówce. Takie ryby są jednak dostępne w niemal w każdym sklepie, więc wyposażenie się w nie nie stanowi problemu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.